De stappenteller

Jarenlang ben ik in de ban geweest van mijn Fitbit en later van mijn Smartwatch. Een prachtig stukje techniek, het houdt bij hoeveel stappen je op een dag hebt gezet, hoeveel calorieën je hebt verbrand, of je goed hebt geslapen en hoe vaak je tóch wakker bent geweest, zonder dat je het doorhad.

Ik vond het allemaal heel belangrijk, vooral het aantal stappen dat ik maakte op een dag. Nu loop ik doorgaans veel en vaak, dus aan de aanbevolen 10.000 stappen zit ik meestal al aan het einde van de ochtend.

Een dag geen 10.000 stappen gezet, is een dag niet geleefd. Dat was ongeveer mijn interne motto.

Dat klinkt misschien een beetje neurotisch….nou, dat is het ook. Het is zo neurotisch zoals je het nu leest.

Een stappenteller zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Dat is op zich een fijn hulpmiddel als je vindt dat je in beweging moet komen.

Het wordt een belasting wanneer je merkt dat je teleurgesteld bent, wanneer je smartwatch per ongeluk nog op je nachtkastje ligt en jij al een paar keer naar beneden en boven bent gelopen, de afwasmachine hebt uitgeruimd en dus al een aantal stappen in huis hebt gezet, die ongeregistreerd blijven. Deze stappen tellen dus niet mee….doodzonde!

Of je staat voor een verkeerslicht en je voelt de druk om op de plaats stappen te zetten, omdat het toch best zonde is om dat te láten.

Aan het einde van de dag word je toch afgerekend op het resultaat. Heb je genoeg stappen gezet en hoeveel meer hadden het er kunnen zijn?

Wanneer je op deze manier met je motivatiearmband omgaat, wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar je eigen gedrag. Ik kwam erachter dat ik geen stappenteller meer nodig had, omdat ik toch wel de stappen maak die ik iedere dag wil zetten, of het nu geregistreerd wordt of niet. Ik besloot mijn 3 maanden oude Smartwatch te verkopen. Ik heb er iemand blij mee kunnen maken, die het fijn vindt om gemotiveerd te worden.

Het afstand doen van mijn smartwatch was voor mij de juiste stap in de goede richting. De pluspunten;

  • Ik kon 2 apps verwijderen van mijn mobiel, waar ik mij niet meer druk om hoefde te maken;
  • Ik werd niet meer gestoord door bliepjes en piepjes onderweg;
  • Ik begon te ontspannen onderweg;
  • Ik hoefde niet meer bang te zijn dat de batterij leeg was;
  • Ik kon sieraden omdoen die niet echt met een smartwatch matchen;
  • Ik gebruik mijn oude, vertrouwde horloge weer, gewoon om te kijken hoe laat het is. Niets meer, niets minder. Heerlijk simpel!

Ik vertoon op het moment nog lichte afkickverschijnselen. Ik vraag mij midden op de dag bijvoorbeeld af of ik iets mis. Dat klopt; ik mis de druk van het aantal geregistreerde stappen. Van het eindoordeel; want ik (ver)oordeel mezelf maar al te graag. Daarom is een stappenteller niet voor mij gemaakt. Ik functioneer beter zonder. Ik wandel omdat ik het fijn vind, omdat het goed voor mijn lijf en geest is. Dat is pas een gezonde reden waarom ik loop en blijf lopen!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “De stappenteller”

  1. In de ban van het ding 😅. Herken wel dat als je er zo mee omgaat het beter zonder zo’n smartwatch is. Heb zelf een Hybrid smartwatch, eentje met wijzers maar die je met een app dmv Bluetooth kan aflezen. Die draag ik dag en nacht en hoef je maar eens in het half jaar een nieuwe batterij te voeren. Maar leuke blog! Benieuwd naar meer…

  2. Rosa

    Prachtig omschreven en heel herkenbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *